Homepage    |     ALG. VOORWAARDEN    |     CONTACT         winkelkarretje ()


inspiratie_216

Tempranillo Spanje
Bodegas Arroyo, Roble 2015          

Bodegas Arroyo werd in 1960 opgericht als een samenwerkingsverband tussen wijnboeren. Het bedrijf werd in 1994 overgenomen door Santiago Arroyo. Deze investeerde op grote schaal in de kwaliteit van de wijnen. Hij liet alle installaties voor het wijnmaken volledig vervangen en bouwde een ondergrondse vatenkelder om de wijnen onder optimale omstandigheden te laten rijpen, met een capaciteit van 4000 barriques. Santiago Arroyo is zich er van bewust dat de kwaliteit van de wijnen wordt gemaakt in de wijngaard. Hij heeft in de loop der jaren dan ook een wijngaardbezit verworven van zo’n 100 hectare, zodat hij een perfecte controle heeft over de kwaliteit van de aangevoerde druiven. De wijngaarden zijn verdeeld over 11 verschillende percelen, hier ‘pagos’ genoemd. Deze verschilen in hoogte, ondergrond en expositie, zodat de druiven van elke pago verschillend van karakter zijn. De druiven in de hoger gelegen wijngaarden, op zo’n 900 tot 950 meter, worden als laatste geoogst. Deze verschillen in karakter zorgen voor wijnen met een grote complexiteit, omdat elk element zijn eigen steentje bijdraagt aan de blend. Het levert prachtige wijnen op, getypeerd voor de Ribera del Duero.

PROEFNOTITIE
Voor ‘Roble’ zijn geen vaste regels maar dat type wijn ligt korter op hout dan ‘Crianza’. Alle ruimte dus voor het fruit. Aardbeien en rode kersen, blauwe bessen, heerlijk sappig en levendig. En dan komt in de finale het hout nog even kijken, met wat vanille en zoethout. Lekker zacht en rond.Naast de klassieke Crianza is tegenwoordig de ‘Roble’ heel populair in Ribera del Duero. Dit is een wijn met een korte rijping op barrique, die niet voldoet aan de officiële eisen voor Crianza. Voor Roble zijn geen regels geformuleerd. Door de korte houtrijping wordt een mooie combinatie van hout en fruit gecreëerd. De wijn gist kort op de schillen, zo’n 8-10 dagen, om te zorgen voor een soepele wijn met niet al te veel tannine. Daarna rijpt hij, afhankelijk van de jaargang, 3 tot 6 maanden op vaten van Amerikaans eikenhout, waarmee hij een aangename vanilletoon krijgt.

’s Zomers licht gekoeld te schenken als aperitief. Anders bij de maaltijd, tapas, rood vlees, gevogelte. Breed inzetbaar.
STREEK: Ribera del Duero
INHOUD: 75 cl
VERPAKKING: 6

Recent bekeken
Copyright © 2010 wijnkoperij-vantetering.nl. Alle rechten voorbehouden.